
Åk 3-6
Material för mediefostran
Använd materialet för att stöda mediefostran i åk 3–6
Här hittar du material enligt olika teman som stöder barns säkerhet och välbefinnande i den digitala vardagen. Nedan hittar du beskrivningar på de ämnen som behandlas inom de olika temana.
Bekanta dig med materialen och ta dem i bruk med din klass!
Glöm inte att ge oss respons på det material du använder - det hjälper oss att förbättra våra läromedel ytterligare.
Ta materialet i bruk här
Tema 1
En balanserad digital vardag: vardagens grundstenar och emotionell belastning
En hälsosam digital vardag består av följande grundstenar: tillräcklig sömn och fysisk aktivitet, en hälsosam kost, sociala relationer och meningsfulla aktiviteter — och att minnas det egna ansvaret. Balans i det digitala livet uppnås genom att granska sina egna vanor och att utveckla sin självreglering.
Digitala enheter och medieinnehåll kan också skapa olika negativa känslor och upplevelser. Ett barns digitala välbefinnande i vardagen inkluderar förmågan att identifiera och bearbeta känslor och svåra situationer. Det är också viktigt att förstå vilket innehåll och vilka tjänster som passar en själv och den egna åldersgruppen.
Nyckelord
En balanserad digital vardag, fysiskt välbefinnande, skärmtid, koncentration, nära relationer, negativa känslor, ångestskapande innehåll, åldersgränser, grupptryck, känslomässiga färdigheter
Tema 2
Delaktighet och växelverkan i digitala miljöer: delaktighet och sociala relationer, ansvarsfull interaktion
Digitala miljöer, såsom sociala medier och spel, kan erbjuda barnet viktiga möjligheter till inkluderande upplevelser. Barnet ska få stöd med att använda internet på ett sätt som gör att det känns trevligt och meningsfullt. Barnet har också rätt att på ett säkert sätt delta i nätgemenskaper och få sin röst hörd. Att agera ansvarsfullt på nätet kräver att barnet kan ta till sig och följa de gemensamma spelreglerna. Detta innefattar förmågan att förstå internet som miljö, att vara medveten om konsekvenserna av de egna handlingarna, att agera respektfullt mot andra och att reglera sitt eget beteende.
Nyckelord
Vänförhållanden, meningsfull sysselsättning, delaktighet, social kompetens, nätmobbning, empati
Tema 3
Säkerhet i digitala miljöer: datasäkerhet och situationer som äventyrar säkerheten
Det blir allt lättare för barn att dela information på nätet och i sociala medier. Detta ger många fina möjligheter för till exempel nya vänskaper, självförverkligande och att uttrycka sina egna åsikter. Samtidigt ska barnet få stöd i att lära sig skydda uppgifter om sig själv, försvara sin egen integritet och respektera andras integritet.
Ett barn kan stöta på saker på nätet som äventyrar dess säkerhet och välbefinnande. Barnet har rätt att lära sig känna igen tecken på farliga situationer på internet och att veta hur det ska agera i sådana situationer. Barnet ska få stöd med att förstå att det inte är offrets fel om det blir utsatt för olämplig behandling.
Nyckelord
Bedrägerier, datasekretess, lösenord, att skydda sig, åldersgränser, integritet, lockande i sexuellt syfte, säkerhetskunskaper
Tema 4
Kritisk mediekompetens: digitalt fotspår samt pålitlig och opålitlig information
Ett digitalt fotspår kallas det dataspår som en person lämnar efter sig på internet. Det är viktigt för barnet att vara medveten om hur olika plattformar samlar in information om användare. Barnet ska få stöd i att ta reda på vilken information som samlas in om användarna och hur barnet själv kan påverka den här insamlingen.
All information som ett barn möter på nätet är inte tillförlitlig. Falsk information kan spridas mycket snabbt på nätet, till exempel på sociala medier. Barnet ska ha medel att kritiskt granska den information det möter och vid behov be en vuxen om hjälp med att utvärdera informationen.
Nyckelord
Algoritmer, användardata, kommersiellt innehåll, integritet, informationskällor, missinformation, desinformation, mediainflytande
