Spelregler i en digital vardag

Målsättning

Eleven börjar fundera på vilka effekter användningen av digitala enheter och olika digitala plattformar har på sitt välmående. Eleven lär sig hur hen bör agera för att de digitala enheterna ska kunna stöda sitt eget välmående

Tillbehör

Tavla och tuschpennor/kritor (neutral, röd och grön eller tre andra liknande färger) eller motsvarande elektroniska redskap.

Mina regler för nätanvändning (pdf) - stödpappret för varje elev  

Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen: K1, K3, K5

Bakgrundsinformation för läraren

Se till att det är en trygg atmosfär i klassen, där alla elever kan känna sig bekväma med att dela med sig av sina tankar.

Se först till att alla vet vad det innebär att vara på nätet/på telefonen/en enhet: digitala spel, appar och olika online-plattformar räknas hit.

Det är viktigt att diskutera om nackdelarna med den digitala världen och enheter, men OCKSÅ om fördelarna – målet är att känna igen båda och hitta en balans. Under hela lektionen bör ni också komma ihåg att det inte är entydigt bra eller dåligt att vara på nätet och på enheter. Det viktiga är VAD som görs där och HUR det görs, och vilken typ av påverkan detta har.

Om du vill kan du bekanta dig med lärarens bakgrundsmaterial relaterat till ämnet i förväg.

01

Uppvärmning

  5 min

Läraren läser upp påståendena för klassen. Eleverna uttrycker sin åsikt med sin tumme på en skala av håller med - håller inte med (upp, ner, något däremellan) ELLER genom att sitta på huk / sträcka på sig.

  • Jag är på nätet varje dag.

  • Jag tycker om att titta på eller läsa roliga saker på nätet.

  • Jag tycker om att spela på min telefon eller annan enhet.

  • Jag tycker om att kommunicera / skicka meddelanden med andra på nätet / på telefonen.

  • Ibland har jag svårt att sluta spela eller vara på enheten, även om jag borde.

  • Att vara på nätet / på telefonen innan jag går och lägger mig har ibland stört min nattsömn.

  • Ibland börjar jag må dåligt om jag är på nätet / på telefonen för mycket.

  • När jag är på nätet / på telefonen så får det mig på gott humör.

02

Välmående och en digital vardag

  20 min

Uppgiftens förlopp – steg 1

Läraren ritar en leende människofigur mitt på tavlan. Ovanför skriver hen "Vi behöver dessa för att må bra". De grundläggande faktorerna som behövs för att man ska må bra diskuteras och placeras sedan runt figuren på tavlan. Svaren skrivs av läraren eller frivilliga elever, en åt gången.

Exempel på svar

vila och sömn, hälsosam mat, meningsfulla aktiviteter, träning, trygga relationer med vänner och familj.

Uppgiftens förlopp – steg 2

Eleverna börjar med att kort diskutera i par (5 min):

Hur stöder och förhindrar digitala enheter, spelande och sociala medier de grundläggande byggstenarna för välbefinnande?

Efter detta diskuterar klassen tillsammans och skriver sedan vad de kommit till på tavlan. Saker som stöder välmående skrivs i grönt och sådant som hindrar välmående i rött (t.ex. tidigare skrevs "sömn", och nu kan man fylla på och komplettera med "att vara på telefonen alltför sent" med rött).

Till sist diskuterar klassen tillsammans:

Hur vet man om man är för mycket / lagom på nätet?

Exempel på svar

  • Effekt på mängden och kvaliteten av sömn - överdriven användning av enheter kan ha en negativ effekt.

  • Hälsosam livsstil: vissa spel och utmaningar i sociala medier uppmuntrar dig att röra på dig men sociala medier kan också få dig att stanna på soffan eller få dålig hållning som orsakar huvudvärk.

  • Humör: att spela och vara på sociala medier skapar stunder av glädje och framgång, men också frustration och sorg. Obs! Bekanta dig också med lektionsplanen Emotionell belastning: känslor som väcks på nätet.

  • Sociala relationer: att göra tillsammans på sociala medier, att hålla kontakten med de som är långt borta - men också att bli ensam, utanför och mobbad.

03

Spelregler i en digital vardag

  20 min

Eleverna diskuterar först kort i par (5–10 min):

  • Vilken typ av regler skulle vara bra att ha, så att det inte är till skada att vara på enheter, utan en glädje i vardagen?

  • Har ni hemma överenskomna regler för användning av enheter?

  • Vilka regler tycker ni att är de mest fungerande?

Till slut gör var och en sin egen hustavla på stödpappret Mina regler för nätanvändning. Den tas också med hem och visas för vårdnadshavaren.

04

Återkoppling

  1 min