
Gromning
Målsättning
Efter lektionen är eleverna medvetna om att de har rätt till säkerhet på nätet. De förstår hur de kan identifiera en farlig situation på nätet och vad de ska göra när de står inför en sådan. Samtidigt förstår de att det aldrig är offrets fel om hen har blivit utsatt för olämpligt beteende.
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen: K1, K2, K3, K5
Tillbehör
Ett möte på some (pdf) för läraren att läsa högt och projicera på väggen  
Papper och färgpennor för eleverna ELLER tabletter / datorer / telefoner och de applikationer som behövs för att göra uppgiften.
Bakgrundsinformation för läraren
Temat för lektionen, gromning, är ett särskilt känsligt ämne. Kom ihåg att bekanta dig med ämnet i god tid före lektionen, så att det är klart och tydligt hur det ska hanteras med barnen. Gromning innebär att locka ett barn för sexuella ändamål. Målet med gromning är att utsätta barnet för sexuellt våld.
Bekanta dig i förväg med lärarens bakgrundsmaterial relaterat till ämnet. Du kan även läsa mer om ämnet på Rädda Barnen-tjänsten Nettivihje.
Informera vårdnadshavarna om att du tänker hålla en lektion i ämnet och att det lönar sig att ge barnet utrymme att tala ut om de tankar som lektionen väcker ännu efteråt i en trygg miljö där hemma.
Det är viktigt att under hela lektionen påminna eleverna om att även om de kan undvika att utsättas för fara på nätet genom sina egna handlingar, så är det aldrig barnets fel om det blir utsatt för olämplig beteende och det finns aldrig någon orsak att känna skuld eller skam. Om en elev berättar under lektionen om en egen erfarenhet som verkar att ha drag av gromning, ska du se till att samtalet omdirigeras till att ske säkert på tumanhand med läraren eller annan person inom elevvården, i stället för att det förs med hela klassen eller gruppen.
Det är mycket viktigt att se till att atmosfären i klassen är så säker och trygg som möjligt för alla. Ingen ska tvingas svara eller ta ställning om det inte känns bekvämt. Planera i förväg i vilka par du kommer att gruppera eleverna, så att alla känner sig så trygga som möjligt med sin samtalspartner.
Under den kreativa delen av uppgiften är det extra viktigt att ha ett så tryggt rum som möjligt och se till att ingen tvingas in i en roll som hen inte trivs i. Det är också viktigt att avsätta tid för att tala ut tillsammans i slutet av lektionen.
01
Introduktion: Att känna sig trygg och säker
  5 min
Uppgiftens förlopp
Hela klassen diskuterar kort under lärarens ledning lektionens tema:
Vad betyder trygghet?
Hur känner man sig då?
Vilka exempel på situationer där ni har känt er trygga kan ni komma på?
Berätta för klassen att alla barn har rätt till säkerhet också på nätet. Vissa människor på nätet respekterar inte denna rättighet, och därför bör alla fundera på vad man ska göra om man börjar känna sig obekväm.
Syftet med den här lektionen är att eleven lär sig känna igen varningstecken som tyder på att eleven ska vara försiktig med personen som hen träffat på nätet. Syftet är även att eleven lär sig vad hen ska göra om hen träffar någon sådan person på nätet.
02
En berättelse om ett möte på some
  20 min
Uppgiftens förlopp
Först läser läraren berättelsen Ett möte på some. Efter att läraren läst berättelsen projicerar hen berättelsen så att alla kan se.
Varningstecken
Avsändaren är bara bekant via nätet: det är omöjligt att veta vem som egentligen ligger bakom signaturen / pseudonymen.
Försöker behaga: många gemensamma intressen, ger komplimanger, verkar vara väldigt intresserad av Iris affärer.
Ber om en bild (flera gånger).
Vill hålla diskussionen hemlig.
Instruktioner
Under inga omständigheter ska man skicka en bild på sig själv.
man behöver inte ens svara på meddelanden längre. Alltid när du känner dig obekväm, rädd eller orolig så behöver du inte säga något - du kan avsluta och stänga applikationen.
Ta skärmdumpar, blockera och rapportera användaren i appen.
Berätta för en pålitlig vuxen. Om du är nervös kan du till exempel först berätta för en vän och sedan kan ni tillsammans med kompisen prata med en vuxen.
Du kan också anmäla till Rädda Barnens Nettivihje-hotline: www.nettivihje.fi.
Man kan tillsammans med en vuxen fundera om man också ska berätta för polisen.
OBS! Iris har inte gjort något fel! Hon har rätt att få hjälp, man behöver inte vara ensam.
Eleverna pratar först parvis (5 min) och sedan alla tillsammans:
Vad hände i berättelsen?
Kände Iris sig trygg hela tiden? Om inte, varför tror ni att det inte var så?
Vilka varningstecken hittar ni i berättelsen? Alltså, hur kan man gissa och räkna ut, att man ska se upp för singer11? Samla / skriv varningstecken på tavlan.
Vad ska Iris göra till näst? Samla / skriv instruktioner på tavlan.
03
Kreativ uppgift:
Hur slutar berättelsen?
  15 min
Uppgiftens förlopp
Eleverna fortsätter berättelsen och hittar på ett slut där Iris känner sig trygg. Uppgiften kan utföras som en serieteckning eller skriftligt på papper eller elektroniskt. Om det finns tillräckligt med tid och eleverna så önskar kan uppgiften även göras som en pjäs eller en video. Uppgiften kan utföras i par eller ensam.
04
Gemensam slutdiskussion
  5 min
Uppgiftens förlopp
Några frivilliga elever kan presentera vilken typ av slut på historien de kommit på.
Läraren ser till att de viktiga aspekterna upprepas igen: i hur många andras berättelse... :
… berättar Iris om situationen till en vuxen? Hur reagerade och svarade de vuxna och vad gjorde de?
… stänger Iris applikationen och svarar inte längre på något?
… rapporterade och blockerade Iris singer11s konto?
Till slut repeterar klassen tillsammans under lärarens ledning:
Vad är viktigt för var och en av oss att komma ihåg när vi lämnar den här lektionen?
Exempel på svar
det lönar sig alltid att berätta för en vuxen som du litar på om du ens lite tvivlar på att bemöta personer på nätet.
om du stöter på någon på nätet som får dig att känna dig obekväm är det inte ditt fel och det finns inget att skämmas över.
det är vuxnas uppgift att vara till stöd och se till att du är säker.
05
Återkoppling
  1 min