Lämpligt beteende på nätet

Målsättning

Eleven förstår vad det innebär att agera ansvarsfullt och att ta hänsyn till andra på nätet. Eleven förstår också vilka konsekvenser olämpligt beteende får både för en själv och andra.

Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen: K1, K2, K3, K5, K7 

Tillbehör

Påståenden om beteende på nätet - lärarens version (pdf)    

Påståenden om beteende på nätet (pdf) printade / utskrivna och utklippta  

God anda i sociala medier (pdf) -kompendiet till varje elev  

Två kartongaskar eller burkar med etiketterna ”SANT” och ”FALSKT” 

Tavla och tusch / krita eller motsvarande digitala verktyg och/eller annan möjlighet att visa åsiktslapparna (sant / falskt) så att alla kan se. 

Alternativ 1: God anda i sociala medier – uppgiften görs digitalt:

  • Varje elev har tillgång till surfplatta, telefon eller dator.

Alternativ 2: God anda i sociala medier – uppgiften görs på papper:

  • Varje elev har tillgång till färgpennor, eventuellt även tidningsurklipp, färgat papper, lim och sax.

Bakgrundsinformation för läraren

Se till att det är en trygg atmosfär i klassen, där alla elever kan känna sig bekväma med att dela med sig av sina tankar.

Målet med den första uppgiften (sant eller falskt) är att genom exempel klargöra vilken typ av beteende på nätet som är lämpligt och vilket som inte är det. Om klassen tidigare har diskuterat vissa situationer, incidenter eller beteenden i sociala medier kan du använda dig av dem som konkreta exempel. Det är ändå viktigt att se till att ingen ställs i rampljuset och att alla känner sig trygga under lektionen.

I uppgiften God anda i sociala medier ingår det att tillverka ett litet kompendium. Följ med under uppgiftens gång att den goda anda och de regler om korrekt beteende på nätet, som klassen tidigare har kommit överens om, verkställs i praktiken.

Om du vill kan du bekanta dig med lärarens bakgrundsmaterial relaterat till ämnet före lektionen.

01

Sant eller falskt?

  30 min

Uppgiftens förlopp

 Printa ut före lektionen Påståenden om beteende på nätet (pdf) och klipp påståendena till papperslappar. Sätt fram två kartongaskar eller burkar, den ena med etiketten ”SANT” den andra med etiketten ”FALSKT”.

I början av uppgiften delar läraren in eleverna i grupper om 4–5 personer (max 5 grupper).

Därefter blandar läraren ihop påståendena och låter grupperna ta upp tre påståenden blint. Grupperna diskuterar påståendena och väljer för varje påstående om de tycker att det är sant eller falskt. (10 minuter)

Grupperna returnerar lapparna till lämpliga ”SANT” eller ”FALSKT” askar / burkar.

Läraren tar först upp de falska och sedan de sanna svaren ett efter ett (eller om flera påståenden i samma burk är relaterade till samma tema kan läraren lyfta dem samtidigt) och diskuterar sedan varje svar.

  • Varför är påståendet sant / falskt?  

  • Om det är sant: varför är det viktigt att komma ihåg saken?

  • Om det är falskt: varför är det viktigt att veta att det är falskt?

För att gå igenom svaren har läraren till sitt förfogande Påståenden om beteende på nätet - lärarens version (pdf)

Till sist samlar läraren in de sanna påståendena eller projicerar dem på väggen och upprepar dem högt. Klassen funderar igen tillsammans: 

  • Vilka andra saker borde alla komma ihåg så att alla mår bra och är trygga på nätet? 

02

Kompendium:

God anda i sociala medier

  15 min

Uppgiftens förlopp

Skriv ut en kopia av God anda i sociala medier (pdf) till varje elev. Eleverna fyller självständigt i sin kopia. Uppgifterna kan utföras i valfri ordning och man behöver inte hinna göra dem alla.

Uppgifterna 3 och 4 kan t.ex. göras med hjälp av färgpennor och tidningsurklipp. Uppgiften kan också göras som ett digitalt fotocollage på en plattform som eleverna känner till. Eleverna visar sina färdiga arbeten till läraren som antingen godkänner dem som sådana eller hjälper eleverna att fundera på hur svaren ytterligare kunde utvecklas.

03

Återkoppling

  1 min